Landstede Groep

Informatieavond tl nieuwe stijl: 'Leren op Maat'

09-02-2018

Met ingang van het nieuwe schooljaar 2018/2019 introduceert het Morgen College op locatie Westeinde 'tl-nieuwe stijl: Leren op maat'.

Iedere leerling op vmbo tl / tl-TOP moet na vier, soms vijf, jaar hetzelfde landelijke examen doen. Daar kunnen we als school niets aan veranderen. Waar we als Morgen College wel invloed op hebben, is de weg naar het examen toe. Wij vinden het niet logisch dat leerlingen die bijvoorbeeld goed zijn in Engels, evenveel (en dezelfde) lessen moeten volgen als leerlingen die minder goed zijn in het vak. Wij geloven dat de schooluren meer naar eigen inzicht (in samenspraak met de mentor/vakdocent) ingedeeld moeten worden. School moet zoveel mogelijk maatwerk zijn. Daarom introduceren wij 'tl-nieuwe stijl, Leren Op Maat'.

Elke dag beginnen de klassen met de mentor. Tijdens dat moment is er een dagopening, kijken we het journaal van de dag ervoor en kunnen de leerlingen een keuze maken waar ze die middag of week aan willen werken. Keuzevrijheid is geen vrijblijvendheid.

Iedere leerling heeft voor elk vak een bepaalde basiskennis nodig. Deze basiskennis geven we tijdens de kernuren, zoveel mogelijk tussen negen uur 's ochtends en twee uur 's middags. Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken naar de relatie tussen bioritme en effectieve leertijd blijkt namelijk dat leerlingen tussen 09.30 's ochtends en 14 uur 's middags de meeste informatie in zich op kunnen nemen. In de uren na twee uur 's middags kunnen leerlingen zelf (in overleg met de mentor) bepalen welke lessen ze willen volgen. We hebben Extra-uren, bijles in een bepaald vak. Persoonlijke Verrijkings-uren en project-uren, waarin de leerlingen bezig gaan met een project dat uitgaat van een bepaald vak. Leerlingen die helemaal 'bij' zijn, kunnen deze uren gebruiken om huiswerk te maken.

Om er voor te zorgen dat keuzevrijheid niet verandert in vrijblijvendheid, hebben tl-leerlingen straks vaste schooltijden. Elke lesdag begint om 08.55. Op maandag, woensdag en donderdag duurt een lesdag tot 16.15 uur, op dinsdag tot 14.30 uur en op vrijdag tot 12.10 uur.

Ouders van groep acht leerlingen die vragen hebben over deze nieuwe onderwijsstijl of hier graag meer over willen weten, zijn van harte welkom op de informatieavond op donderdag 15 februari van 19.30 tot 20.30 op Westeinde 31. Mochten ouders niet in de gelegenheid zijn om naar de informatieavond te komen, maar hebben ze wel vragen, dan kunnen ze contact opnemen met Gert Vasse, locatieleider vmbo tl, via gvasse@morgencollege.nl

Stel je vraag

Contact

Telefoonnummer: 088-850 7370
(bereikbaar tussen 08.00 en 16.30 uur)

E-mailadres: info@morgencollege.nl

Locaties

De Sypel
Sypel 2
3842 AE Harderwijk 

Westeinde
Westeinde 31
3844 DD Harderwijk 

Oriënt
Horsterweg 192
3891 EV Zeewolde