Landstede Groep

Leerling Tino doet examen vanuit het ziekenhuisbed

12-05-2022

Examen doen vanuit je ziekenhuisbed; dat vergeet je van je leven niet meer. Tino Koppies overkomt het. De 15-jarige Harderwijker verrekte met motorcrossen zijn kruisbanden en kan zijn rechterbeen niet meer buigen. Desondanks gaat de vmbo’er van het Morgen College er met gestrekt been in. ,,Ik heb ook al een keer mijn rug gebroken.”

Leunend op zijn krukken staan Tino en zijn moeder in de aula van het Morgen College in Harderwijk. De tiener heeft naar eigen zeggen een probleempje. Tijdens een clubwedstrijd motorcross is hij in een bocht hard onderuitgegaan. Gevolg: een enorm dikke en opgezwollen knie, waardoor het been niet meer kan buigen. Ondanks de hevige pijn maakt Tino zich niet al te druk, zegt hij. Lastig is het wel, omdat hij voor de aankomende examens al snel twee uur op een stoel dient te zitten. En dat gaat dus niet.

Inventieve beroepsoplosser

Gelukkig is daar de immer inventieve conciërge Henk Plakmeijer. ,,Of ik niet iets kon regelen”, grijnst de ervaren beroepsoplosser van de vmbo-school. ,,Tino kan er niet op staan of lopen. Zitten is ook niet te doen”, schetst Plakmeijer het probleem. De conciërge krijgt een ingeving: ,,We hebben ook een verzorgingsafdeling hier. Klinkt misschien heel raar, maar daar ben ik toch even gaan kijken. Daar vond ik een ziekenhuisbed. Kussen gepakt, bed naar de eerste verdieping, leuk bedtafeltje erbij. Alles erop en eraan. Probleem opgelost.”

Het moet gezegd: het bed ligt heerlijk, zegt de jonge Harderwijker die autotechniek studeert. Dat zijn klasgenoten hem vanmorgen vroeg in het lokaal liggend in bed aantroffen, kwam hem niet op hoongelach te staan. ,,Iedereen was vrij stil”, vertelt Tino. ,,Dat kwam misschien ook door de spanning van het examen.” 

Medeleven was er ook, weet examensecretaris Jolanda Reckers die zich over de scholier ontfermde: ,,Andere scholieren waren heel aardig voor hem, heel begaan, vonden het fijn dat hij er toch was en gaven hem een steuntje in de rug. Dat was mooi om te zien.” 

Ondanks de pijn in zijn knie heeft Tino het gevoel dat hij zijn digitale wiskunde-examen ‘redelijk goed’ heeft afgelegd. Of hij later een baan in de autotechniek ambieert, weet hij echt nog niet. ,,Dat zie ik nog wel.” Hij droomt liever hardop over een carrière van professioneel motorcrosser. ,,Dat zou wel echt heel mooi zijn.”

Bram van den Biezen
© Bram van den Biezen

Gebroken rug 

Eerdere blessures kunnen die dagdroom niet verstoren. ,,Ik heb ook al een keer mijn rug gebroken, ook met motorcrossen. Dat was op een koude dag en de grond was stijfbevroren. Toen ik onderuitging, landde ik keihard op mijn rug. Een jaar later brak ik mijn rib en moest ik foto’s laten maken in het ziekenhuis.” Lachend: ,,Daarop was te zien dat het met mijn rug ook niet helemaal goed zat.”

Volgende week heeft de Harderwijker nog examens natuur- en scheikunde en Engels. Of hij daar vanwege zijn letsel tegenop ziet? ,,Nee hoor, dat komt wel goed”, knipoogt Tino, die op zijn krukken de school verlaat. ,,Dat bed ligt eigenlijk wel lekker.”

 

Bron: De Stentor, Tino (15) uit Harderwijk doet examen vanuit het ziekenhuisbed: ‘Ligt wel lekker!’ | Het beste van de Stentor | destentor.nl

Stel je vraag

Contact

Telefoonnummer: 088-850 7370
(bereikbaar tussen 08.00 en 16.30 uur)

E-mailadres: info@morgencollege.nl

Locaties

De Sypel
Sypel 2
3842 AE Harderwijk 

Westeinde
Westeinde 31
3844 DD Harderwijk 

Oriënt
Horsterweg 192
3891 EV Zeewolde