Landstede Groep

Leerlingen Harderwijks Morgen College leren met succes solliciteren voor later: stageplek of baan

24-06-2022

Leerlingen vmbo van het Morgen College in Harderwijk leerden gistermorgen tijdens een netwerkontbijt om contacten te leggen met ondernemers. Dat bleek niet voor niets: sommige scholieren hielden er een baantje of stageplek aan over.

Leerlingen van de derde klassen van het vmbo technische leerweg en kader kunnen alvast snuffelen aan de verwachtingen die binnen het bedrijfsleven belangrijk zijn. Rosamaé (14), Charissa (15), Rohan (15) en Abigail (15) luisteren naar Amarens Rijkmans, die gespecialiseerd is in arbeidsbemiddeling. ,,Volg je hart bij het uitstippelen van jouw toekomst en zoek goed uit wat je echt leuk vindt’’, stelt Rijkmans.

Kritisch

Rosamaé houdt van zwemmen en kinderen, Rohan zou graag kleding ontwerpen en de droom van Abigail is banketbakker worden. Charissa vraagt: ,,Maar hoe begin je dan als je van school komt? Je kan dan toch nog niets?” Rijkmans geeft het advies om voor een sollicitatiegesprek kritisch te zijn. ,,Kijk naar jezelf en wees zelfverzekerd. Presenteer jezelf, je hebt een opleiding afgerond en door stages al best veel ervaring opgedaan.’’

Martijn Mast kwam, via Linkedin, met het idee om een ontbijt met leerlingen en ondernemers te realiseren. ,,Hoe mooi is het om het nuttige met het aangename te verenigen. En omdat ik goede contacten heb met het Morgen College leek het me leuk juist deze kinderen deze ervaring mee te geven’’, verklaart Mast, die beroepsmatig niet verbonden is aan de school.

Gemiste kansen

Door de drempel niet te hoog te leggen kunnen leerlingen uit de derde klas van het vmbo kennis maken met het bedrijfsleven. ,,Niet alle jongeren hebben van nature of van huis uit het vermogen om contacten te leggen, daardoor raken sommigen al op jonge leeftijd op achterstand. En dat zijn gemiste kansen’’, vindt Mast.

Daniëlle van de Kamp, die als docent Nederlands en loopbaanoriëntatiebegeleider verbonden is aan het Morgencollege, omarmde het plan onmiddellijk. ,,We hebben op Linkedin een oproep gedaan en 29 ondernemers uit uiteenlopende branches hebben zich aangemeld.’’

Vrijwel alle leerlingen waren enthousiast en lieten zich de kans niet ontnemen om iemand het hemd van het lijf te vragen. ,,Het doel is de leerlingen te laten ervaren wat netwerken is. Als kinderen daar niet op jonge leeftijd mee geconfronteerd worden, is er bij de start van het werkzame leven al kansenongelijkheid’’, weet Van de Kamp. 

Speciaal voor hen

Zij noemt als tweede, net zo belangrijke doelstelling, dat de leerlingen ervaren dat zij er toe doen. ,,Omdat wij als school dit voor hen willen organiseren en dat al die ondernemers speciaal voor hen hun werkzaamheden even stilgelegd hebben. Het is het beleid van deze school om ook kinderen die niet haantje de voorste zijn toch te helpen, zoals bij het leggen van contacten.’’

Naomi van der Laan (16) heeft een goed gesprek met Arthur Noordermeer, directeur van Wuestman Harderwijk. Hij vertelt haar over zijn eigen schooltijd. ,,Als het een keer niet lukt, is het vallen en opstaan. Het komt altijd goed. Ik had vroeger moeite op school, maar ben toch prima terechtgekomen.’’

,,Ik zou later graag willen acteren. Het is goed om te horen dat er altijd kansen zijn’’, glimlacht Naomi.

(Bron: de Stentor, Leerlingen Harderwijks Morgen College leren met succes solliciteren voor later: stageplek of baan | Harderwijk | destentor.nl)

Stel je vraag

Contact

Telefoonnummer: 088-850 7370
(bereikbaar tussen 08.00 en 16.30 uur)

E-mailadres: info@morgencollege.nl

Locaties

De Sypel
Sypel 2
3842 AE Harderwijk 

Westeinde
Westeinde 31
3844 DD Harderwijk 

Oriënt
Horsterweg 192
3891 EV Zeewolde